Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside
Forstør eller formindsk teksten på hjemmesiden.
 
 

Skoletræt

Spørgsmål:

Hej

Jeg har en søn på 15 der lige er startet i 9 kl. her efter sommerferien. Han har været begyndende skoletræt siden starten af 7, men nu kan jeg mærke han er meget skoletræt og det er en kamp for ham at komme afsted og er altid træt og hele hans kropssprog viser at det er en kamp for ham. Han flyttede skole fra Kbh I dec 17 og virker ikke til at snakke med nogen i klassen og den eneste lærer han var rigtig glad for og som han synes gjorde undervisningen sjov, blev fyret.

Han snakker dog med et par drenge fra paralelklassen som han kendte fra før. Jeg prøvede at få ham i den klasse for at fremme hans trivsel med skolelederen er ikke lydhør for dette fordi det i hans nuværende klasse er der der manglede elever. Han spiller rigtig meget online gaming og snakker meget med hans venner fra Kbh derigennem. Han spiller meget!

En gang imellem mødes han med drengene fra sin parallelklasse til fest, shopping osv. Han er rigtig bekymret over hvordan hans skoletræthed kommer til at påvirke hans uddannelsesvalg efter 9.kl samt hans skolegang der.

Min søn er meget indadvendt, og jeg har ikke fundet en måde at nå ind til ham på, og han svarer mig blot irriteret når jeg prøver at bringe emner på banen, som ex trivsel i skolen, hvordan han synes det går herhjemme, hos hans far osv. Hvorfor er det så usynligt, hvilke tiltag skoler tager i forbindelse med skoletræthed? Jeg kan intet finde via Google eller skolens hjemmeside. Hvordan hjælper jeg bedst min søn og hvor kan jeg søge hjælp?

Svar:

Kære Spørger

Mange tak for din mail. Det lyder rigtig frustrerende og hårdt for både dig og din dreng, og som om der er brug for noget hjælp.

Der er som jeg ser det, flere forskellige områder du kommer ind på i din mail og jeg vil forsøge at svare på dem alle, og det som jeg tænker er en stor bekymring, er ensomhed. Vi har alle behov for få nære relationer med nogen som rigtig kender os, og som vil os, og så har vi behov for at være en del af fællesskaber med andre, som vi kan identificere os med. Og som hans mor, er du jo en fantastisk støtte, men i hans alder, er det de jævnaldrende, som han virkelig har brug for relationer til, og det er måske ikke så bekymrende, ikke at ville involvere sin mor så meget i sine tanker og følelser, som man tidligere har gjort.

Du forklarer så fint, hvordan hans kropssprog viser, at det er svært for ham at komme i skole. Skoletræthed er et stort problem i mange familier i disse år, og det kan blive en anstrengende daglig kamp, hvor man som forælder står i et ubehageligt dilemma, hvor man skal aflæse hans signaler og både vil være forstående og støttende, men samtidigt også kender konsekvensen ved at lade ham blive hjemme.

Og jeg vil virkelige rose dig for, at du hjælper ham afsted, for det her er et problem, som jeg tænker, kun vil vokse ved, at han sidder hjemme. Så bliver det typisk endnu sværere at komme derhen igen, fordi man er trådt ud af fællesskabet og kommer bagud fagligt og socialt.

Jeg tænker, det kan være en rigtig god ide, at bede skolen indkalde til et møde, hvor du og hans lærere kan snakke om hans ensomhed i klassen, så de bliver klar over, hvordan han har det og de kan hjælpe ham hermed henne i skolen. De kan fx have en øget opmærksomhed på, hvor der kan være elever i klassen, som han kan have fælles interesser med og sætte dem sammen i gruppearbejde. Det er dem, som ser ham sammen med de andre i hverdagen, så de har indblik i, hvor og hvornår der er "spirer" til noget, som kan udvikle sig til venskaber.

I er meget velkomne til at invitere en psykolog fra PPR med til sådan et møde, hvis I ønsker yderligere rådgivning til, hvordan han kan blive en del af fællesskabet og til at afhjælpe hans skoletræthed.

Hvor er det dejligt, at han har fundet gode relationer til elever i parallelklassen, og at han havde gode venner i København, som han holder kontakten med. Du fortæller, at han spiller meget computer og igennem dette har kontakten med sine venner fra København. Men du nævner også, at han er meget træt. Kan det være, at han spiller for mange timer, og ikke får tilstrækkelig med nattesøvn og pauser til bare at være i ro? For mange børn, kan det være en hjælp, med faste rammer for spilletid, da de ikke selv er i stand til at begrænse det. Ligeledes kan det være en ide at afprøve, at han lægger sin mobil i et andet rum, eller slukker den om natten, så han ikke bliver forstyrret, af sociale medier mm., så han kan få en bedre kvalitet i sin nattesøvn. Helt ideelt vil det være, hvis han ikke benytter skærme den sidste time op til sengetid, så han bliver klar til at få en god søvn. Men det er dig, der kender din søn og jeres hverdag, og ved, hvad der kan fungere for jer. Jeg tænker, det kan være en rigtig god hjælp for din søn, at du opstiller klare rammer for online gaming og brug af skærmtid.

Jeg håber ovenstående giver dig lidt svar, og hjælper dig videre i processen med at hjælpe din søn. Du er altid velkommen til at kontakte PPR igen.

Med venlig hilsen

Psykolog

Nanna Hedegaard Dohn

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Norddjurs Kommune

Indsendt:
04-09-2018 10:08