Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside
Forstør eller formindsk teksten på hjemmesiden.
 
 

Lyver, pjækker osv

Spørgsmål:

Hej,

Jeg ved snart ikke hvad jeg skal stille op med min søn på 14. Han lyver, er begyndt at blive væk fra timer han ikke gider, bliver bare væk fra arbejde,og lyver om det, fortæller en anden har taget hans vagt,lyver om hvor han er henne ,ryger i smug, sneg sig ud om natten sidste sommer, gider ikke skolen,er meget forstyrrende i klassen og urolig.

Fra han bliver født og til 1 klasse,er han det mest eksemplariske barn,sover som han skal,udvikler sig normalt,glad,tilfreds,social i børnehave og vellidt af de andre børn,har aldrig haft problemer med at finde venner. 

Da han starter i 1 klasse,sker der noget,de mener det er for stor en omvæltning med for mange krav,han bliver udadreagerende,kommer i mange konflikter med andre børn,SFO og lærere er fantastiske til at hjælpe og tackle hans udfordringer og vi har et tæt samarbejde om ham,har nogle samtaler i familiehuset osv,han bliver bedre til at styre sin vrede og frustration, men der har alligevel altid været episoder med problemer i alle de her år.

Nu kan jeg mærke at jeg ikke aner mine levende råd, vi snakker og snakker med ham, rådgiver, skælder ud, græder, men intet hjælper, jeg er ved at være fyldt op,det første jeg tænker på når jeg vågner og det sidste inden jeg går i seng,er så bekymret og bange for at der sker ham noget og han kommer ud i noget skidt, får hjertebanken hver gang der er besked fra skolen. Fordi vi har taget ham i at lyve flere gange,er jeg meget mistænksom og stoler ikke på ham,og dette frustrerer ham selvfølgelig.

HVAD kan vi gøre og hvad kan vi få af rådgivning/ hjælp?

Svar:

Hej,

Tak for din henvendelse. Jeg kan godt forstå, at du som forælder bliver fyldt op, ked af det og bekymret for din søn, når du oplever, at alle jeres tiltag ikke virker, og det er ubehageligt som forælder at opleve at blive mistroisk og ikke at have tillid til sin egen søn.

For mig at se er det vigtigt at spørge: hvordan kan vi forstå den adfærd din søn har? Hvad er der på spil for ham? Hvad forsøger han enten at opnå eller undgå? Er det fordi han har svært ved at overskue at være i skolen - socialt eller fagligt? Er det fordi, der er et andet sted, hvor man som 14 årig dreng er mere 'sej' set med de andre børns øjne? For at kunne hjælpe din søn er det vigtigt, at vi prøver at forstå hans motiv for at gøre, det han gør.

Dernæst synes jeg også, det kan være vigtigt at være opmærksom på, om udfordringerne fylder så meget, at I er stoppet med at gøre ting, som I tidligere som familie alle kunne nyde og glæde jer over? Hvad kan give jer glæde og en fælles følelse af værdi i familien? Det er naturligvis vigtigt, at du kommer til at kunne stole på din søn igen, men det er også vigtigt, at han mærker, at han kan stole på dig og på at du gør, hvad du kan for at familien har det godt sammen.

Jeg synes, det lyder som om, I allerede gør rigtig mange gode ting, og at der også er flere områder med positiv udvikling, bl.a. igennem jeres kontakt med Familiehuset. Det lyder også som om, du har et godt samarbejde med skolen og lærerne, og jeg tænker sådan set, at dette tætte og gode samarbejde er afgørende for din søns trivsel. Jeg vil anbefale, at du tager kontakt til din søns klasselærer eller til skolelederen og tager en snak med dem om, hvordan I kan forstå din søn og den adfærd, han udviser. Ud fra en sådan drøftelse vil det være lettere at iværksætte konkrete tiltag, der kan forsøge at hjælpe dig og din søn. Idet din søns vanskeligheder starter allerede i 1. klasse kan det muligvis være en idé at undersøge, om der kunne være tale om faglige vanskeligheder, som nu i takt med den stigende sværhedsgrad eskalerer i form af øget skolefravær og manglende lyst til skolen.

Jeg vil ønske jer held og lykke og en god sommer.

Med venlig hilsen


Maria Byskov
Psykolog

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Norddjurs Kommune

Indsendt:
20-06-2018 16:13